Postmortale bestseller Chomsky (De Groene Amsterdammer, 29 september 2006)

NEW YORK – Het is een boek uit 2003 dat nauwelijks verkocht. Maar na de opzienbarende bijdrage van de Venezolaanse president Hugo Chávez aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is Hegemony or Survival: America’s Quest for Global Dominance van Noam Chomsky een onverbiddelijke bestseller. Binnen een paar dagen steeg de anti-Amerikaanse studie van een dramatisch lage notering naar de eerste plaats in de boekentoptien van online boekverkoper Amazon.com. Ook bij de grote Amerikaanse boekhandels Barnes & Noble en Borders is het werk niet aan te slepen.

In Chomsky’s boek wordt, zeer retro, het Amerikaanse imperialisme aan de kaak gesteld. ‘Meer dan een halve eeuw lang hebben de Verenigde Staten een expansieve strategie gevolgd in hun buitenlandse politiek. Op dit moment gaat de regering-Bush daarin verder dan ooit, in het besef dat zij de enige overgebleven supermacht ter wereld is’, meldt het achterflap van de Nederlandse editie De arrogantie van de macht.

Enige smet op het succes van de radicale taalwetenschapper was zijn voortijdige doodsverklaring. Tijdens een persconferentie liet Chávez weten het te betreuren dat hij Chomksy niet voor zijn dood heeft kunnen ontmoeten. The New York Times ging op onderzoek uit en fotografeerde Chomsky ‘still living, in his office at the Massachusetts Institute of Technology’. De 77-jarige wetenschapper bleek, ondanks alles, wel gecharmeerd te zijn van de opmerkingen van de Zuid-Amerikaanse revolutionair en gaf aan hem graag te ontmoeten. Bij zijn vertrek uit de Verenigde Staten liet Chávez weten dat dat verlangen wederzijds is.

PETER VERMAAS

Advertenties

About this entry