Gemankeerde Republikein (De Groene Amsterdammer, 5 januari 2007)

Is gouverneur Schwarzenegger van Californië eigenlijk wel een Republikein?

LOS ANGELES – Jammer van het skiongeluk in Idaho, waarbij hij vorige week zijn been brak. Maar verder was het een topjaar voor gouverneur Arnold Schwarzenegger van Californië. De rol van politicus blijkt de acteur op het lijf geschreven. De Los Angeles Times constateerde in de editie van 31 december 2006 dat de gouverneur dat jaar op bijna alle criteria ‘boven verwachting’ had gepresteerd. Alleen het financieel management van de grootste Amerikaanse staat aan de westkust kon nog iets beter.

Ook electoraal was hij succesvol. Wist hij bij de verkiezingen in 2003 al 48 procent van de stemmen te behalen, afgelopen november deed hij het nog beter met 56 procent. Zelfs de meest verstokte Democraten steunden de herverkiezing van de Republikeinse gouverneur.

Niet vreemd, want Schwarzenegger mag dan op een Republikeins ticket zijn gekozen, het afgelopen jaar werd de afstand tussen hem en de partij van president Bush steeds groter. In nauwe samenwerking met de Democraten realiseerde hij radicale wetgeving die de uitstoot van broeikasgassen drastisch moet terugbrengen en in weerwil van de door de Republikeinen beschermde farmaceutische industrie pleit hij voor goedkopere medicijnen – een belangrijk agendapunt van de Democratische meerderheid in het Congres.

Schwarzeneggers belangrijkste adviseurs hebben een achtergrond in de Democratische partij. Zijn vrouw, die lid is van de Democraten, is verwant aan oud-president Kennedy. Toen Schwarzenegger zich in 2003 vóór president Bush uitsprak, had hij naar eigen zeggen ‘veertien dagen geen seks’. Deze ervaring moet louterend gewerkt hebben. Komende week wordt Schwarzenegger, nog altijd strompelend op krukken, in Sacramento opnieuw geïnaugureerd. Master of ceremonies is de ultraliberale ex-burgemeester van San Francisco Willie Brown. Een Democraat, uiteraard. En vooral een Republikeinenvreter. Volgens een naaste medewerker van Schwarzenegger laat de keuze voor Brown zien hoezeer de gouverneur voorstander is van ‘samenwerking tussen de twee politieke stromingen’. Maar in werkelijkheid hebben de Republikeinen in Californië het nakijken.

PETER VERMAAS

Advertenties

About this entry