Senator Osama (De Groene Amsterdammer, 2 februari 2007)

Is Barack Obama dan toch een moslim?

NEW YORK – Vroeger dan ooit zijn de campagnes voor de presidentsverkiezingen begonnen. Let wel: voor de presidentsverkiezingen van 4 november 2008. Zo’n twintig Democraten en Republikeinen hebben zich voor de opvolging van Bush gekandideerd of aangekondigd aan hun kandidatuur te werken. Ook dat is, maanden voor de eerste primaries, een unicum.

De jonge senator Barack Obama heeft de twijfelachtige eer het slachtoffer te zijn van de eerste smeercampagne. In de internetnieuwskrant Insight Magazine onthulde een anonieme verslaggever op basis van een even anonieme bron dat de presidentskandidaat uit Illinois, zoon van een Amerikaanse moeder en een Keniaanse vader, tijdens de korte periode in zijn jeugd dat hij in Indonesië woonde, een opvoeding als moslim heeft genoten. Obama zou zelfs op een zogeheten madrassa, een moslimseminarium, lessen hebben gevolgd. Dat had niet Insight zelf ontdekt, meldde de site vals, maar was het resultaat van onderzoek van het campagneteam van Obama’s grootste rivaal voor de Democratische nominatie Hillary Clinton.

Het team van Clinton ontkent in alle toonaarden, maar de ‘onthulling’ van de website is wel door menig televisie- en radioprogramma overgenomen. Veel omroepen hebben bovendien hun beste verslaggevers naar Indonesië gestuurd om het gerucht te checken, maar die kwamen zonder enig bewijs thuis. Insight, een zusteronderneming van de christelijk conservatieve Washington Times, blijft niettemin achter het verhaal staan.

Het is de tweede keer dat Barack Obama, die bekend staat als een devoot christen, in verband wordt gebracht met islamobsessie. De eerste keer was per ongeluk: cnn bracht half december beelden van grotten in Pakistan in beeld met de begeleidende tekst: ‘Where is Obama?’ Presentator Wolf Blitzer heeft zich persoonlijk bij de senator verontschuldigd. Maar de senator heeft zelf al gezegd te verwachten dat zijn naam tot wel meer problemen gaat leiden. Barack Hussein Obama heet hij voluit.

PETER VERMAAS

Advertenties

About this entry