Altijd mis (De Groene Amsterdammer, 20 april 2007)

Een dag voor de slachting op Virginia Tech congresseerde een tevreden Amerikaanse wapenlobby in Missouri.

NEW YORK – Het was een mooie conferentie geweest, zei chief executive officer (ceo) Wayne LaPierre van de National Rifle Association (nra) afgelopen zondag in de stad St. Louis. Meer dan zestigduizend leden van de lobbyclub voor wapenbezit waren voor hun jaarvergadering naar Missouri gekomen om van gedachten te wisselen over nieuwe wapenwetgeving en om de laatste Magnum-revolvers van Taurus en Smith & Wesson te bewonderen. Sinds het bezoek van de paus in 1999 waren er nog nooit zoveel mensen voor één event naar St. Louis afgereisd. Optimistisch becommentarieerde ceo LaPierre aan het eind van de succesvolle bijeenkomst de stand van zaken. Het tweede amendement van de grondwet, dat het recht op het bezit van wapens regelt, ‘is in de beste vorm sinds decennia’, zei hij, ‘en dat is goed voor Amerika en voor de nra’.

Een dag later werden meer dan dertig mensen vermoord op de universiteitscampus van Blacksburg, Virginia. Het zal voor sommige politici aanleiding zijn om, net als na de twaalf doden op Columbine High School, hun afschuw uit te spreken over het gemak waarmee je in de VS aan wapens kunt komen. Grootscheepse moordpartijen op scholen en universiteiten komen overal in de wereld voor, maar vaker in de Verenigde Staten. Bovendien zijn de schutters hier meestal even oud als de slachtoffers, terwijl elders – bij recente moordpartijen in Japan en Duitsland bijvoorbeeld – de daders meestal doorgedraaide volwassenen zijn.

Conservatieve politici zullen ook hun afschuw uitspreken over dit ‘incident’ en andere verantwoordelijken aanwijzen, zoals Quentin Tarantino, van wie net een nieuwe film uit is, of de makers van gewelddadige videogames. En na een week gaat Amerika weer over tot de orde van de dag.

Heeft LaPierre gelijk? Is het tweede amendement inderdaad in topvorm? Wel als hij denkt dat Bill Richardson, gouverneur van de staat New Mexico, kans maakt om president te worden. Hij is een van de Democratische kandidaten en hij profileert zich binnen zijn partij als enige pro gun-kandidaat. Richardson heeft een onberispelijke staat van dienst als voormalig energieadviseur van Bill Clinton en Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties, maar in de peilingen staat hij ver achter op Hillary Clinton en Barack Obama en hij haalde vooralsnog een schamele zes miljoen dollar campagnegeld op. Maar van de nra heeft hij een officieel stempel van goedkeuring ontvangen. Niet geschoten, altijd mis.

Bij de Republikeinen staat Rudy Giuliani er in de peilingen het best voor en voormalig gouverneur Mitt Romney van Massachusetts heeft vooralsnog het meeste campagnegeld. Maar Giuliani moet overal uitleggen waarom hij als burgemeester van New York in de jaren negentig zo streng heeft opgetreden tegen wapenbezit en van Romney werd vorige week bekend dat hij, ondanks aanvankelijke grootspraak, pas twee keer in zijn leven uit jagen is geweest. Tot grote hilariteit van zijn toehoorders tijdens een campagnebijeenkomst zei hij voor de konijnenjacht gebruik te maken van een hopeloos verouderd enkelschots .22-caliber-geweer. Hoewel Giuliani en Romney beiden zeggen overtuigd aanhanger van het tweede amendement te zijn, praten ze er liever niet al te vaak over.

Wat dat betreft heeft de nra een punt: geen enkele kandidaat die enige kans heeft op het presidentschap zal actief het heilige recht op wapens ter discussie stellen. Als de emoties van deze week voorbij zijn, dan zullen ook de Democraten zich weer angstvallig stilhouden. Zij wonnen de Congresverkiezingen in november tenslotte vooral dankzij enkele zorgvuldig uitgekozen pro gun-kandidaten in traditioneel Republikeinse gebieden. De kiezers in die betwiste regio’s zullen bij de presidentsverkiezingen in 2008 weer hard nodig zijn. ‘Our thoughts and prayers are with the families’, meldt de nra op haar website.

PETER VERMAAS

Advertenties

About this entry